Devojke sagnite se da zadnjicom ulepšate grad: reklamiranje starog Beograda i saveta za čistoću

  • Post comments:0 Comments
      detaljnije…

Početna > Reklame > Non-profit > Javni interes

Zaštitni znak i logo Starog grada Beograda
Zaštitni znak i logo Starog grada Beograda

Opština Stari Grad Beograd želi da bude prepoznata kao lep i čist deo grada i zato reklamiranje higijenski čistog Starog grada Beograda i usmerava na javne prostore: pločnike, trotoare, travnjake, parkove, trgove …, web sajt opštine Starog grada je starigrad.org.rs.

Web sajt Starog grada Beograda
Web sajt Starog grada Beograda

Sagnuta devojka u sivoj suknji čisti: reklamiranje Starog grada Beograda
Sagnuta devojka u sivoj suknji čisti

Čišćenje fekalija iza psa sa pločnika doprinosi lepšem izgledu javne površine, većoj higijeni ambijenta u kome se krećemo i živimo, čistim đonovima cipela prolaznika ali i lepšem pogledu u kojem prolaznici mogu da uživaju baš kao što se vidi na plakatu iznad u ovom reklamiranju saveta za lepši i čistiji Stari grad.

Sagnuta devojka u džinsu čisti: reklamiranje Starog grada Beograda
Sagnuta devojka u džinsu čisti

Kako vidimo na plakatu iznad u ovom reklamiranju Starog grada samo se nazire šta zgodna devojka radi jer se vidi samo krajičak kesice ispred njene desne noge, optičkom iluzijom izgleda kao da se sagnula kako bi plastičnom kesicom pokupila izmet koji je ostavio njen dlakavi drugar na pločniku.

A da se radi o govancetu u ovom reklamiranju optičkom varkom vidimo veoma suptilnim i delikatnim načinom kako se usmerava pažnja i to tako što se prikazuje devojčino zgodno dupence u gro planu dok ona kao da će svakog momenta da čučne baš kao da je u poljskom wc-u ili na nekoj otvorenoj površini pokušavajući da se olakša.

Kao što se vidi u reklamiranju lepšeg Starog grada njen bundaš kao da je molećivim pogledom moli da pokupi fekalije iza njega, kuca se takođe i hladi na letnjem suncu isplaženim jezikom usmerenim ka zgodnoj guzi devojke, što na veoma suptilan i dvosmislen način gledaocu uzrokuje da proključava krv, da se uzburkavaju strasti i podiže erotska tenzija.

Sagnuta devojka u bordo suknji čisti: reklamiranje Starog grada Beograda
Sagnuta devojka u bordo suknji čisti

Na plakatu iznad vidimo i slogan „Za lepši Stari grad” koji se nalazi baš iznad kesice za skupljanje izmeta a pri dnu plakata baš pod nogama devojke je i poruka reklamiranja „Počistite za svojim psom”, desno od poruke je i grb Starog grada.

Pored ove devojke i nema psa, verovatno je pobegao glavom bez obzira jer nije mogao da izdrži nepodnošljivi smrad minskog polja, pa je ostavio svoju gazdaricu na cedilu, oči u oči sa govancetom da se snalazi kako zna i ume.

Ovim reklamiranjem se vidi da srpska prestonica izgleda ne samo da ima obilje pseće kake po ulicama nego i obilje zgodnih devojačkih guza.

Ovo reklamiranje malo dodaje gorivo seksističkoj vatri, da devojke treba da se saginju a ne da čučnu, da devojke treba gledati u dupenca, da devojke treba da se trude da budu vitke i zategnute i da imaju dobre zaobljene guze, ali to je zarad višeg cilja, opšteg dobra čistijeg grada.

Poslednjih godina usled izbegavanja naših sugrađana da pokupe izmet za svojim dlakavim drugarima, parkovi, trotoari i ulice postaju minsko polje za pešake.

Očito je da su u ovom reklamiranju ciljna grupa bili vlasnici bundaša, zato su i plakati bili postavljani na bilborde City Lights na kritičnim mestima gde vlasnici šetaju svoje pse, a moglo bi se reći da je neformalna poruka bila – devojke zadnjicom u lice za lepši grad, devojke sagnite se da ulepšate grad.

Ni na jednom plakatu se direktno ne vidi pseći izmet, devojke ne podižu kaku, samo se naslućuje optičkom iluzijom, a naslovi i opis govore o čemu se radi, ali poruka je očigledna, građani pokupite fekalije iza svojih kuca.

Sagnut momak čisti: reklamiranje Starog grada Beograda
Sagnut momak čisti

Reklamiranje je malo seksistički, 3:1, pored 3 devojke postoji i 1 muškarac koji se sagnuo, samo njega ne bih hteo da opisujem, nije seksi, više je smešan i baš ne ulepšava nešto Stari grad, ali i on je stanovink starog grada i on ima pravo da se sagne i da bude na plakatima da se devojke ne bi pozivale na seksizam kako ih posmatramo kao seksualni objekat.

Međutim kada se ovo reklamiranje malo pažljive sagleda i analizira ipak se provlači doza seksizma, prikazivanje ženske guze bez lica prikazuje devojke kao seksualni objekat, u videu je i jedna veoma zanimljiva scena gde je jedna divna dama, plavuša sa crvenom torbom uhvaćena kako štipka guzu billboard devojke koja se sagnula, verovatno nije mogla da odoli, ona izgleda i ne mari baš mnogo za seksizam nego prosto uživa.

Da li će ovo reklamiranje dati rezultate, da naravno, ono je mali korak za vlasnika psa ali veliki za srpsku prestonicu i to u čistijem pravcu.

Ovaj zadnjicasti način reklamiranja saveta za lepši grad je bio veoma efikasan jer postavljanjem seksi slike i videa koji podstiču erotsku maštu na razne vrste internet magazina je potpuno besplatno a efekat reklamiranja se povećava opisivanjem.

5 1 vote
Article Rating
Ocenite
Ukupan broj ocena: 1 Prosečna ocena: 5
Šerujte
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments