Gigantske slamčice za piće zabodene u zaprljanim vodotokovima: kako se reklamirati sa GEC i AEF

  • Post comments:0 Comments

Početna > Reklame > Non-profit > Javni interes

Znak i logo Global Environment Centre
Znak i logo Global Environment Centre

Global Environment Centre – GEC je neprofitna i nevladina organizacija koja se bavi pitanjima klimatskih promena, biodiverziteta, podržava zaštitu životne sredine i vodotokova i održivu upotrebu prirodnih vodotokova prvenstveno u Maleziji, sedište je u Kuala Lumpur-u, Malezija a web sajt je gec.org.my.

Web sajt Global Environment Centre
Web sajt Global Environment Centre

Kako se reklamirati ciljnoj grupi stanovnicima u okolini Kuala Lumpura, Global Environment Centre je organizovao Arts and Earth Festival – AEF u Kuala Lumpur-u, Malezija radi podizanja svesti o čistim vodotokovima.

Gigantske slamčice u kanalu: poruke Arts and Earth Festivala
Gigantske slamčice u kanalu: poruke Arts and Earth Festivala

Global Environment Centre je osmislio kreativan način kako se reklamirati u ambijentu iz zasede, postavio je billboard-e gigantskih slamčica za piće u zagađene vodotokove: reke, rečice, potoke, kanale, kanalčice, jarke… oko grada Kuala Lumpura koji izgledaju kao kanalizacioni odvodi.

Kada se pogleda u ovom reklamiranju gigantska plastična cevčica koja je savijena pri vrhu sa naborima nalik harmonici u zglobu i crvenom linijom koja se prostire duž cevčice koja je zabodena u kanalčić vode, usled optičke iluzije prva asocijacija stanovnika Kuala Lumpur-a su kokteli i sokovi u čašama u kojima se postavlja ista takva slamčica radi ispijanja tečnog osveženja u vrelim letnjim danima.

A naravno da nijedan stanovnik Kuala Lumpura ne bi želeo da ispija tečnost koja se nalazi u zaprljanim vodotokovima koji nalikuju kanalizaciji: boje bele kafe, prekriveni belom penom, zagađeni, mutni, po kojima pliva raznorazno smeće…

Kanal levo ispod mosta na slici je nekada i bio netaknuta i čista reka Ampang a sada je toliko zagađen da izgleda kao kanalizacioni odvod.

Poruka reklamiranja Arts and Earth Festival
Poruka Arts and Earth Festivala

U ovom kreativnom konceptu kako se reklamirati širokoj populaciji poruke za čišćenje vodotokova se nalaze na gornjim zelenim delovima tabli koje su zakačene na cevčicama „Nastavi da zagađuješ i uskoro nećeš imati izbor” u levom kanalčiću a poruka u desnom jarku je „Neverovatno, seti se šta je iscurilo iz tvoje slavine januara 2006 g”.

Kada se pogledaju zabodene cevčice u kanalčiću i jarku usled optičke obmane izgleda kao da se nekada davno voda direktno mogla piti iz kanalčića jer je toliko bila čista a kada se pročitaju poruke  na bilbord tablama nameće se odgovor da će stanovnici Kuala Lumpur-a uskoro piti tako zagađenu vodu ukoliko nastave da zagađuju svoju okolinu.

U svrhu reklamiranja neposredne zaštite čovekove životne sredine billboard table su zakačene za gigantske slamčice na kojima se u donjem belom delu table nalazi tekst sa pozivom na akciju javnosti da glasa za neophodnu reciklažu vode na Arts and Earth Festivalu, KLPac kako bi se smanjilo zagađenje vodotokova od strane čoveka i industrije, datum održavanja festivala 19 avg – 16 sept, broj telefona tel: 03 7957 2007, kao i naziv web sajta artsandearth.org.

Ovo cevčicasto reklamiranje GEC-a i apela za javni interes čišćenja vodotokova je privuklo pažnju velikog broja kako stanovnika tako i prolaznika pored tih tabli ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na web sajtove.

0 0 vote
Article Rating
Ocenite 🙂
Ukupan broj ocena: 0 Prosečna ocena: 0
Šerujte 🙂
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments