Vojnik nišani puškom u drugog, vraća mu se uperena cev: kako reklamirati GKzM i apel za mir u Iraku

Početna > Reklame > Non-profit > Javni interes

Web sajt Globalne Koalicije za Mir
Web sajt Globalne Koalicije za Mir

Global Coalition for Peace: GCfP,  Globalna koalicija za mir: GKzM je neprofitna i nenasilna organizacija za mir u svetu a inkorporirana je u Maryland-u, SAD, web sajt je globalcoalition4peace.blogspot.com.

GKzM je smislila genijalan način kako reklamirati apel za mir u Iraku, postavila je postere na stubove javnih prometnih prostora u San Francisco-u i Manhattan-u, SAD želeći da apeluje na javni interes za mir u Iraku.

GKzM je radi reklamiranja postavila postere na stubove sa 4 različite teme: vojnika kako nišani puškom, posadu tenka spremnu za paljbu, vojnika kako baca ručnu bombu i avion kako je ispalio rakete.

Vojnik drži pušku uperenu u nekog drugog vojnika
Vojnik drži pušku uperenu u nekog drugog vojnika

Slika iznad prikazuje vojnika kako drži pušku uperenu, gleda kroz nišan puške sa izuzetno dugačkom cevi i spreman je za paljbu u nekog drugog vojnika.

Poster obmotan oko stuba usta cevi na potiljku istog tog vojnika GKzM
Poster obmotan oko stuba, usta cevi na potiljku istog tog vojnika

Slika i video iznad prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke iluzije shvatamo zašto je cev puške tako dugačka, da bi mogla da se obmota oko stuba i maltene prisloni usta cevi na potiljak istog tog vojnika a poruka ovog koncepta kako reklamirati apel za mir u Iraku je da će se vojniku koji nišani u drugog u koga je i uperena cev vratiti metak kao bumerang kada ga ispali i onda sledi fijuk metka, isključivanje svetla, apsolutni mrak i večna tišina.

Vojnici u tenku nišane cev uperena u neki drugi tenk GKzM
Vojnici u tenku nišane, cev uperena u neki drugi tenk

Na slici iznad vidimo vojnike u tenku kako nišane, spremne za paljbu i tenk koji ima veoma dugačku cev koja je uperena u neki drugi tenk.

Poster obmotan oko stuba cev tenka u potiljak posadi istog tenka GKzM
Poster obmotan oko stuba, cev tenka u potiljak posadi istog tenka

Slika i video iznad prikazuje taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke obmane shvatamo zašto je cev tenka tako dugačka, da bi mogla da se obmota oko stuba i maltene prisloni usta cevi u potiljak posadi istog tog tenka a poruka ovog reklamiranja je da će se posadi tenka koja nišani u drugi tenk, vratiti tenkovska granata kao bumerang i onda sledi veliko buuuum, gusti mrak i večni mir.

Vojnik u rovu baca bombu prema nekom drugom vojniku GKzM
Vojnik u rovu baca bombu prema nekom drugom vojniku

Na slici iznad vidimo vojnika u rovu kako baca ručnu bombu i scenu koja prikazuje kako je bomba već odletela dosta daleko prema nekom drugom vojniku.

Poster obmotan oko stuba bomba iznad potiljka istog vojnika GKzM
Poster obmotan oko stuba, bomba iznad potiljka istog vojnika

Slika i video iznad prikazuju taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke varke shvatamo zašto je ručna bomba prikazana tako daleko, da bi poster mogao da se obmota oko stuba i prikaže bombu maltene iznad samog potiljka istog tog vojnika a poruka načina kako reklamirati zaustavljanje rata u Iraku je da će se vojniku koji je bacio bombu na drugog ta ista bomba vratiti kao bumerang i onda sledi veliki prasak, neprozirni mrak i večni počinak.

Borbeni avion ispalio rakete prema drugom avionu: reklamiranje GKzM
Borbeni avion ispalio rakete prema drugom avionu

Na slici iznad vidimo donji deo borbenog aviona sa arsenalom oružja kako je ispalio 2 rakete i kako su rakete već odmakle od njega prema nekom drugom avionu.

Poster obmotan oko stuba ispaljene rakete u repu tog istog aviona GKzM
Poster obmotan oko stuba, ispaljene rakete u rep tog istog aviona

Slika i video iznad prikazuju taj isti poster koji je obmotan oko stuba i tada usled optičke iluzije shvatamo zašto su rakete prikazane tako daleko od aviona, da bi se poster mogao obmotati oko stuba i prikazati kako su rakete maltene ušle u rep tog istog aviona a poruka ovog reklamiranja je da će se pilotu aviona rakete vratiti kao bumerang ako ispali na drugi avion i onda sledi ogromna eksplozija, mrkli mrak i večni let.

Na svakom posteru u desnom donjem uglu se nalazi tekst „Ono što ide okolo“ dok se u levom donjem uglu nalazi tekst „Dolazi okolo“, ispod je sitniji tekst „Zaustavite rat u Iraku“ a ispod još sitniji tekst naziv web sajta globalcoalition4peace.com, budući da čitamo sa leva na desno tekst nema smisla ali tek sa efektom obmotavanja postera oko stuba tekstovi se rotiraju, zamenjuju mesta i tek tada shvatamo poruku, jer tekst „Ono što ide okolo“ se postavlja levo od teksta „Dolazi okolo“ i zato su svi posteri veoma širokog i niskog formata.

Tekst na engleskom opis reklamiranje GKzM apel mir Irak
Tekst na engleskom opis: GKzM apel za mir u Iraku

Reklamiranje apela za mir u Iraku preko postera kako prolaznicima tako i posetiocima sajtova šalje misao o humanosti i krivici pozivajući na akciju da svako individualno doprinese zaustavljanju rata u Iraku.

Namera GKzM-a je bila trenutno povlačenje američkih trupa iz Iraka, istovremeno podižući svest o GKzM organizaciji i njenim naporima, reklamiranje se fokusiralo na nasilje koje je počinjeno u inostranstvu i koje će već sutra kao bumerang izazvati mržnju i podstaći unutrašnje nasilje, zato je bio apel prekidanje nasilja i okončavanje rata u Iraku.

Ovo obmotavajuće reklamiranje GKzM-a je privuklo pažnju velikog broja prolaznika pored stubova ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na mnogobrojne blogove.

Ocenite 🙂
Ukupan broj ocena: 0 Prosečna ocena: 0
Šerujte 🙂

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
Zatvorite meni