Za hendikepirane su i ove stepenice Mount Everest: reklamiranje ADA-e i apela za izgradnju pomagala

  • Post comments:0 Comments

Početna > Reklame > Non-profit > Javni interes

American Disability Association je bila neprofitna organizacija koja je uticala na javnost za podizanje svesti i pomoći hendikepiranima koji imaju otežano kretanje, njeno sedište je bilo u Washington-u, SAD, web sajt je bio adanet.org.

Strme stepenice kao strmi Mt. Everest: reklamiranje ADA
Strme stepenice kao strmi Mt. Everest

ADA, humanitarna organizacija je postavila billboard vrha planine na stepenište podzemnog prolaza u New York-u, eSADe,  u svrhu reklamiranja pomoći hedikepiranima.

Njujork ima skoro 9 miliona stanovnika, blizu 7% Njujorčana su hendikepirani u nekom vidu kretanja: hodanju, pešačenju ili penjanju uz stepenice, zbog te činjenice postoji veoma velika potreba omogućavanja takvim osobama da mogu nesmetano da se kreću.

Amerikan Disabiliti Asosiejšn je pri dnu stepeništa u podnožju planine postavila na plakat u gornjem redu poruku „Za neke je i ovo Mount Everest” a ispod u srednjem redu apel „Pomozite izgradnju više pomagala za hendikepirane”.

A na donjem stepeniku je ADA postavila levo opštepoznatu ikonicu hendikepiranih: nepokretnu osobu koja sedi u invalidskim kolicima, desno pored u gornjem redu je naziv American Disability Association a ispod je i naziv web sajta adanet.org koji je služio za reklamiranje pomoći hendikepiranima.

Kada osoba koja nema problema sa hodanjem priđe stepenicama prvo što ugleda su vrhovi planine a onda pročita tekst na bilbordu u podnožnju planine Mount Everest i tada usled optičke iluzije shvata poruku reklamiranja da nismo svi jednaki i da neki imaju problema sa hodanjem.

I tada toj osobi usled optičke obmane biva jasno da izlaz iz ovog podzemnog prolaza gore na ulicu nije dostupan onima koji koriste invalidska kolica i zato je reklamiranje pomoći za njih neophodno.

A onda efekat ličnog iskustva dolazi do izražaja jer su ove stepenice veoma strme i penjanjem preko njih se ima utisak penjanja preko strmih Himalaja najviše planine na svetu i njenog strmog vrha Maunt Everest koji je takođe najviši na svetu, a to je i bila namera u ovom reklamiranju ADAe.

Zato je Amerikan Disabiliti Asosiejšn ovim reklamiranjem, postavljanjem plakata na stepenice htela da skrene pažnju javnosti na gorući problem što na mnogim stepenicama nema pored ravna traka kako bi se hendikepirani koji su vezani svojim hendikepom za invalidska kolica popeli i spustili niz stepenice.

Ovo stepeničasto reklamiranje ADA-e i apela za izgradnju hendikep pomagala je privuklo pažnju velikog broja prolaznika preko stepenica ali još veći broj posetilaca sajtova je video to reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na internet magazine i opisivano.

1 1 vote
Article Rating
Ocenite 🙂
Ukupan broj ocena: 0 Prosečna ocena: 0
Šerujte 🙂
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments