Virtuelni šah dva nemačka autogiganta: reklamiranje firme BMW i Audi i proizvoda automobila

 • Post comments:0 Comments
      kontakt…

Početna > Reklame > Putovanje > Vozila

Znak i logo BMW firme
Znak i logo BMW firme

BMW je nemačka multinacionalna korporacija koja proizvodi luksuzne automobile i motocikle, sa sedištem u Munich-u, Nemačka, osnovana je 1916 god., web sajt je bmw.rs.

Web sajt BMW firme
Web sajt BMW firme

Znak i logo Audi firme
Znak i logo Audi firme

Audi je nemački proizvođač luksuznih automobila, sedište firme je u Ingolstadt-u, Nemačka, osnovan je 1909 god., web sajt je audi.rs.

Web sajt Audi firme 4 jun 2021
Web sajt Audi firme

Poruka 35-og BMW MOA motociklističkog relija - reklamiranje firme
Poruka 35-og BMW MOA motociklističkog relija

BeeMVe je objavio plakat za 35th BMW MOA Internatioanal rally sa porukom: „BMV reli sa 2 obližnja servisna centra. Šta je sledeće, bolničari na šahovskom turniru?“, 35-ta trka motociklima je održana u centralnom delu SAD maltene od obale do obale po svakakvom terenu.

MOA je BMW klub američkih vlasnika motocikala, web sajt je bmwmoa.org.

BeeMVe je aludirao opaskom u poruci da nema težeg rally-a i da njegovim motorima nema dostojnog konkurenta na reliju, da su svi ostali seka perse za njega – pogotovo njegov zemljak, i zato je i iskoristio priliku da ovom porukom bocne svog vršnjaka i da ga izazove na bojno polje reklamiranja firmi.

U poruci se nigde ne spominje Audi, ali je dugo poznat rivalitet između dva nemačka auto giganta, a Audi se izgleda osećao prozvanim pa je jedva dočekao da mu uputi izazov, Audi je uvideo priliku da izazove BMW-ea na bojno polje reklamiranja, i tako se Audi upecao na poruku i istrčao kao ždrebe pred rudu.

Audi A4 sa bilborda bi radije vozio nego igrao šah - reklamiranje firme
Audi A4 sa bilborda bi radije vozio nego igrao šah

Audi je postavio billboard na raskrsnici Santa Monica Bulevara i Beverly Glen Bulevara u bogatom delu Los Angeles-a, Kalifornija, SAD:

 • u gornji levi ugao je postavio poruku „Šah? Ne hvala, radije bih vozio“,
 • ispod nje slogan „Potpuno novi model Audi A4“,
 • desno sliku novog crnog A4 a
 • u desnom gornjem uglu znak i
 • ispod logo firme Audi i

time odgovorio prkosno BeeMVeu, Audi je tako nastavio u šahovskom stilu na belu pozadinu bilborda je postavio crni Audi A4 i crni tekst.

U šahu se crno-bela kvadratna polja nalaze u redovima i kolonama i obeležavaju se slovima i brojevima, zato je Audi firma u ovom ratu reklamiranja proizvoda automobila išla na asocijaciju aluzije jer njen novi model nosi naziv A4 baš kao kada šahista pomeri svoju figuru na polje A4.

Audi A4 sa bilborda poručuje BMW-u da je na potezu - reklamiranje firme
Audi A4 sa bilborda poručuje BMW-u da je na potezu

Audi je ubrzo postavio novi bilbord, jedina razlika je u poruci u gornjem levom uglu billboard-a koja glasi: „Tvoj potez BMV“ direktno provocirajući svog zemljaka.

Firma BMW je ubrzo postavila bilbord preko puta ulice da bi odgovorila na reklamiranje firme Audi-a:

 • u gornjem desnom uglu je postavila logo znak,
 • niže levo poruku „Šahmat“,
 • ispod sliku automobila novi BeeMVe M3 a
 • ispod naziv firme BMW kao i
 • web sajt ogranka u Santa Moniki.
BMW M3 sa bilborda poručuje Audiju A4 šahmat - reklamiranje firme
BMW M3 sa bilborda poručuje Audiju A4 šahmat

Audi A4 ima 190 konja i 2000 kubika a BMV M3 ima 430 konja i 3000 kubika, razlika je velika, ta dva modela nisu u istoj kategoriji, BeeMVe M3 je u višoj kategoriji i nadmašuje i po jačini i brzini i po svemu ostalom Audi A4.

Audi A4 i BMW M3 bilbordi na prometnoj raskrsnici - reklamiranje firme
Audi A4 i BMW M3 bilbordi na prometnoj raskrsnici

Poruka „Šahmat“ je bio BMW-ov odgovor na Audievu provocirajuću poruku „Potpuno novi model Audi A4“ na veoma prometnom raskršću sa gustim saobraćajem automobila aludirajući kao da BMV nema novi model izbačen na tržište.

BeeMVe je na billboard-u za reklamiranje svog proizvoda automobila:

 • uveo šah temu invertujući Audi-eve boje,
 • postavio je sliku belog M3 na crnoj pozadini što ga još više ističe,
 • bilbord je 3 puta veći,
 • uz to format mu je kvadratnog oblika za razliku od horizontalnog pravougaonog Audijevog,
 • takođe slika BMW M3 automobila dominira – zauzima skoro ceo billboard, malo ima okolnog praznog prostora.
A4, M3, R8 i F1 sa bilborda šalju poruke jedni drugima - reklamiranje firme
A4, M3, R8 i F1 sa bilborda šalju poruke jedni drugima

Audi je održao Facebook događaj za korisnike da kreiraju fotošopiranu sliku za poslednji slobodni bilbord, odgovor za reklamiranje firme Audi je bio egzotični sportski auto R8 ekstremno snažan i skup koji može da parira Lamborghini-u, R8 je bio u centralnom delu panoa, a poruka je bila pri vrhu „Tvoj pešak ne može da se meri sa mojim kraljem“.

Očigledno je da se odigravala partija šaha sa automobilima aludirajući na pione, kraljeve…

BMV M3 ima 430 konja i 3000 kubika, a Audi R8 ima 600 konja i 5200 kubika, Audi R8 je viša kategorija, mnogo jači i brži od BeeMVea M3.

U ovom reklamiranju proizvoda automobila Audi je hteo da stavi tačku na ovaj rat billboard-ima i proglasi sebe pobednikom, a budući da nije preostalo više bilborda za iznajmljivanje, niti prostora za izgradnju drugog, a čak i da je bilo, u to vreme BMW nije imao superautomobil koji bi se mogao takmičiti sa Audi R8, znači logičan zaključak je da je Audi pobedio.

Ne nije, BMV je kao prava cica maca koja se uvek pri padu dočeka na sve četiri nožice, ulazi ponovo na scenu glamurozno u velikom stilu postavlja balon dirižabl, u donjem delu ukrašen slikom trkačkog automobila BeeMVe Formulom F1 i jednostavnom porukom u gornjem delu „Igra je završena“ privezujući balon cepelin baš iznad za R8 bilbord.

BMW Formula F1 je napravljena za ekstremno brza takmičenja i jednostavno ne može biti pobeđena, ona je prava trkačka super mašina, Audi R8 ne može ni po jačini ni brzini da se meri sa njom.

Oldtajmeri: Audi levo protiv BMW-a desno
Oldtajmeri: Audi levo protiv BMW-a desno

Ovo kolosalno reklamiranje firme Audija i BMV-a je postalo legendarno rivalstvo, do sada nije bilo tako žestokog rata bilbordima iste magnitude kao ovog, to je bila epska borba bilbordima dva autogiganta titanskih razmera, taj duel je bio kao filmski triler sa prepuno dinamike, uspona i padova, akcije, napetosti, iznenađenja, iščekivanja i obrta sve do samog kraja.

To šahovsko reklamiranje firme BMW i Audi i proizvoda automobila je privuklo pažnju kako prolaznika tako i vozača u automobilima na tako prometnom koridoru ali još veći broj posetilaca sajtova je video ovo reklamiranje na internetu gde je bilo postavljeno na internet magazine i komentarisano.

      kontakt…
5 1 vote
Гласање за чланке
Ocenite
Ukupan broj ocena: 0 Prosečna ocena: 0
Šerujte
Pretplati se
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments